Koronakevään taimet

Oma Aika kynttilän etiketti on painettu kukkien siemeniä sisältävälle paperille. Ajatus lähti liikkeelle paljolti siitä, kun keväällä 2020 istutin siemeniä tavalliseen tapaan itämään samalla kun ympäröivä yhteiskunta pala palalta alkoi sulkeutua. Niin sanottu koronakevät oli alkanut.

Vaikka yhteiskunta oli sulkeutumassa kasvoi silti siemenet jotka olin kylvänyt tavalliseen tahtiin siitä huolimatta. Täysin tietämättöminä mistään ihmisen keksimistä säännöstä tai rajoituksista. Linnut lauloivat, aurinko paistoi ja luonto tuntui voivan monilta osin jopa paremmin kuin aikaisemmin. Kävin samaan aikaan mehiläistarhauskurssia ja havahduin pölyttäjiin aivan uudella tavalla. En koskaan aikaisemmin ollut kiinnittänyt huomioita ensimmäiseen kimalaiseen niin suurella mielenkiinnolla tai kuullut kuinka vaahtera soi muutamina päivinä kun se täyttyi pörriäisistä. Ostin tavallista enemmän kukkia myös parvekkeelle jotta mahdollistaisin pörriäisille ravintoa ja rakennettiin pörriäispesiä taaperon kanssa. Vaikka koen aina olleeni luonnonläheinen tämä suhde kyllä muuttui paljolti koronan ja mehiläisten ansiosta. Yhtäkkiä oli sallittua olla vaan. Samalla tuskin olin yksin sen kanssa, että takaraivossa kolkutti omatunto tekemättömyydestä ja epävarmuus tulevaisuudesta. Taaperon kanssa oleminen on vauhdikasta menoa, joten tylsää ei ollut ja kuten istuttamani taimet, olettaa saattoi että täysin tietämätön yhteiskunnallisesta sulusta oli myös hän. Yritin siksi löytää pieniä hetkiä hengähtämiseen jotta kaikkeen saisi pientä perspektiiviä. Usein tuolloin sytytin hetkeksi kynttilän joka ikäänkuin oikeutti minulle oman ajan ottamisen. Palavaa kynttilää ei voinut jättää yksin ja se toimi tietynlaisena tiimalasina omalle ajalleni. Usein meditoin, joskus kirjoitin päiväkirjaa ja joskus tuijotin vain ulos ikkunasta. Tärkeintä oli vain saada pyhitetty hetki itselleen vaikka vain muutamaksi minuutiksi.

20.3.2020 Oma Hetki

Kaiken tämän pohjalta syntyi ajatus siitä, että tahtoisin tarjota jotain vastaavanlaista kokemusta muille. Samalla tiedän, että jokaisella on oma tapa rauhoittua tai saada ajatukset pysähtymään. En halunnut kertoa miten kunkin tulisi tehdä, mutta kannustaa ottamaan hetki itselleen. Koska mehiläisvahakynttilät, mehiläiset, luonto ja kasvit ovat kaikki erittäin lähellä sydäntäni tahdoin yhdistää nämä jollain tavoin. Siementen kasvuprosessi on aikaa vievää ja vaatii huomion antamista, se toimi itselleni muistutuksena sille että asiat vievät aikaa ja se on ihan OK. Kaiken ei tarvitse tapahtua käden käänteessä. Moni asia vaatii tietyn ajan, oli se sisäinen tai ulkoinen prosessi ajan merkitystä ei pidä vähätellä. Usein pohtii asioita pitkään ja jälkikäteen saattaa toikaista että “olisi heti pitänyt tajuta tehdä niin tai näin kun se oli niin selvää”. Ei – oli se sitten iso tai pieni asia ja jälkikäteen katsottuna selkeä tilanne, vaatii myös se oman aikansa. Yritä siis antaa asioille se aika minkä se vaatii.

Itseäni rauhoitti ajatus siitä taimenet itivät ja vasta kesän lopulla saattoivat tuottaa hedelmää tai kukkaa. On myönnettävä että suurin projektini kasvimaalla joka vei eniten aikaa ei edes kukkinut. Tänä keväänä ajattelin tehdä muutaman korjausliikkeen sen suhteen ja kokeilla uudestaan. Myös tässä – kaikki ei aina syystä tai toisesta onnistu, mutta ei kannata lannistua liikaa, näin se vain joskus menee. Tärkeämpää on se, ettei anna epäonnistumisille yliotetta.

Kesäpäivänhattu on yksi kukista joiden siemeniä on etiketin paperissa.

Kasvun seuraaminen antoi voimaa ja rauhoitti epävarmassa tilanteessa. Kaiken tämän pohjalta syntyi Oma Aika kynttilä jonka palamisaika kokonaisuudessaan on noin 14 tuntia. Koska mehiläiset mahdollistavat meille kynttilän raaka-aineen, voimme antaa heille ja muille pölyttäjille takaisin istuttamalla etiketti multaan.

OHJE:

Voit istuttaa osan tai koko etiketin multaan ja antaa siementen itää. Peitä etiketti hyvin ohuella kerroksella multaa. Ei haittaa, vaikka osa etikettiä jää näkyviin, tärkeintä on pitää etiketti kosteana jotta siemenet rupeavat itämään.

Etiketti sisältää seuraavien kukkien siemeniä: kirjokiurunkukka, silkkikukka, kesäpäivänhattu, tuoksupielus, leijonankita ja nurmikkokohokki.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *