Oppia ikä kaikki

Vuosi on vaihtunut, mutta ajatuksissa pyörii menneen vuoden tapahtumat. Yrittäjän näkökannalta takana on vaikea vuosi. Suomen ja maailman tilanne on vaikuttanut varmasti jokaiseen ihmiseen. Yrittäjänä tasapainottelu nousseiden kustannusten, omien tuotteiden valmistamisen ja hinnoittelun kanssa on ollut hyvin haastavaa. Lisäksi viime vuoden hunaja sato oli koko Suomen mittakaavassa ennätyksellisen pieni. Hunajan tuotanto, kun on hyvin riippuvainen sää olosuhteista. Viime vuosina sää on sahannut äärilaidasta toiseen, joko on kuumaa ja kuivaa tai sitten kylmää ja sadetta. Mehiläinen kerää meden kukista. Jos on kovin kuivaa, mettä ei tule ja sateella taas mehiläiset eivät voi lentää.

Vastoinkäymiset opettaa ja vastoinkäymisistä huolimatta, myös onnistumisia ja ilon aiheita on mukaan mahtunut paljon ja tulevaisuuden näen valoisampana. Itselläni joulu myyntien kiireiden jälkeen on alkanut uuden vuoden suunnittelu ja tuotekehitys. Se on mukavaa ja inspiroivaa aikaa. Silloin laitetaan siemenet itämään ja seurataan kasvua. Toivottavasti näistä idean siemenistä kasvaa kauniita kukkia.

Minulle tärkeä asia, mitä olen saanut tehdä jo monta vuotta, on kouluttaa ja jakaa mehiläisten ilosanomaa. Olen saanut pitää lapsille oppitunteja ja työpajoja, vienyt pesäkäynneille erityis- ja muita pienryhmiä ja opettanut uusia mehiläistarhaajia perus- ja jatko kursseilla. Mehiläistarhauksen peruskurssit alkavat joka vuosi tammi-helmikuussa ja jatkuvat läpi kesän. Kurssin aikana aloittelijat oppivat mehiläistarhuksen perusteet, niin teoriassa kuin käytännön harjoittelulla. Nämä kurssit ovat aina itsellekin opettavaisia ja antaa uusia ajatuksia ja näkökantoja. Jokaisella kurssille osallistujalla on omat ajatukset ja suunnitelmat ja on ilo seurata heidän kasvuaan mehiläistarhaajiksi kurssin aikana. Monelle yllätyksenä tulee, kuinka paljon asiaa ja opittavaa mehiläistarhaukseen kuuluu.

Sen lisäksi, että jatkan kouluttamista tänä vuonna normaaliin tapaan,  olen päättänyt täydentää osaamistani ja lähteä opiskelemaan lisää. Opinnot liittyvät vahvasti luonnontuotteiden jalostamiseen ja olen intoa täynnä uuden opin edellä. Suomen luonto on ihmeellinen ja sillä on meille paljon tarjottavaa. Pää on täynnä jo uusia ideoita ja ajatuksia. Aika näyttää, mitä tuleman pitää.

Tarkoituksena on kehittää Bee Cleverin toimintaa, luonnonmukaisia arvoja  ja ekologisia tuotteita unohtamatta. Toivon, jatkossa voivani tarjota asiakkailleni monipuolisemmin kestäviä ja luonnonmukaisia vaihtoehtoja. Ehkä myös jotain aivan uutta.

Oletko sinä kiinnostunut opiskelemaan mehiläisistä? Onko sinulla tervetta mehiläis aiheiselle luennolle tai vaikka pidemmälle kurssille? Haluaisitko opetella mehiläisvahan käyttöä ja valmistaa esim kynttilöitä tai ekokelmuja itse? Kurssit ja koulutukset järjestyy kokemuksella, niin lapsille kuin aikuisille!

Olen järjestänyt kerho ja paja toimintaa lapsille, luennoinut suuremmallekin yleisölle ja pitänyt pesäkäyntejä kaikenlaisille ryhmille ja yksityishenkilöille. Esimerkiksi vierailu mehiläispesällä on yleensä hyvin mieleenpainuva kokemus. On jännittävää päästä tutustumaan mehiläisiin läheltä ja kurkistamaan sisään mehiläispesään.

Jos sinulla on tarvetta koulutukselle tai jokin uusi idea, niin ota rohkeasti yhteyttä:  PALVELUT – Bee Clever . Räätälöidään tarpeisiisi sopiva kokonaisuus!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *