Mehiläisvahakääre-vaihtoehto muovikelmulle

Mikä on mehiläisvahakääre? Yksinkertaisuudessaan mehiläisvahakääre on puuvillakangas joka on päällystetty mehiläisvahalla. Mehiläisvahan ansiosta kangas muovautuu käden lämmöstä kulhojen ja elintarvikkeiden tai muiden tuotteiden ympärille ja jähmettyy kyseiseen muotoon. Hyvin samankaltaisesti kuin muovikelmu, mutta toisin kuin muovinen vastine mehiläisvahakääre pestään käsipesulla haalealla tai kylmällä vedellä, annetaan kuivua ja on sen jälkeen jälleen valmis käytettäväksi. Erittäin yksinkertaista ja juuri siinä lienee mehiläisvahakääreen nerokkuus. Se on juuri niin helppoa kuin miltä se kuulostaa!

Bee-Clever-Kotimainen-Ekokelmu-Mehiläisvahakääre-Ekokääre
First Aid Kit – Keittiön ensiapu pakkaus muovittomampaan keittiöön sisältää kolme erikokoista ekokelmua; S; M ja L.

Mehiläisvaha on antibakteerinen, minkä takia juuri kyseinen vaha on ollut selkeä valinta muiden mahdollisten vahojen ohella. Mehiläisvahaa on myös saatavilla ympäri maailman eikä sitä tarvitse siksi kuljettaa pidempiä matkoja kuten monia muita vahoja. Bee Clever mehiläisvahakääre-ekokelmu täyttää elintarvikekontaktimateriaalille säädetyt tiukat kriteerit ja siitä syystä Bee Clever ekokelmut valmistetaan yhteistyössä Mesila Isä ja Poijka AY:n kanssa. He ovat Suomen ensimmäinen valtuutettu valmistaja ja tekevät siten myös tärkeää pioneerityötä asian tiimoilta. Näin voi myös varmistetaan ettei Bee Clever mehiläisvahakääreet ole millään tavoin haitallisia käyttää elintarvikkeiden säilöämisessä. Tuote ei sovellu raa’alle kalalle tai lihalle eikä sitä saa altistaa kuumalle. Kuumalle altistaessa vaha sulaa eikä sen toimivuus ole enää taattua. Mehiläisvahan sulamispiste on 63 astetta. Jokainen etiketti sisältää perusteellisen käyttöohjeen jotta pienimmätkin epävarmuudet varmasti unohtuu kun vihdoin ryhtyy mehiläisvahakäärettä kokeilemaan. Bee Clever mehiläisvahakääre-ekokelmu on kangas joka päällystetään mehiläisvaha- ja auringonkukkaöljy seoksella. Auringonkukka öljy on erinomainen Suomalainen vaihtoehto.

Oikein hoidettuna mehiläisvahakääreen käyttöikä on noin vuoden, tärkeää on muistaa ettei sitä altista kuumalle jolloin vaha sulaa. Siksi on hyvä ottaa huomioon paikka jossa mehiläisvahakääreen antaa kuivua. Huomioi esimerkiksi sijainti missä ekokelmut kuivataan. Yksi huomio on peruna- ja/tai pastaveden kaataminen keittiönaltaaseen jos mehiläisvahakääreet kuivuvat altaan yläpuolella. Silloin voi höyry nousta suoraan ylös mehiläisvahakääreille kuivauskaapissa ja sulattaa vahaa. Toinen huomio on tiskikoneen avaaminen, jolloin kuuma höyry nousee suoraan mehiläisvahakääre-ekokelmujen luokse jos ne kuivuvat sen yläpuolella. Joskus on mehiläisvahakääre jätetty kuivumaan uunin kahvaan, jolloin se myös helposti altistuu kuumalle kun uunin pistää päälle. Huomioi siis ettet vahingossakaan altista mehiläisvahakäärettä kuumuudelle. Pidä nämä vinkit mielessä jos huomaat että mehiläisvahakääreesi toimivuus yhtäkkiä heikkenee huomattavasti. Kylmyyttä mehiläisvahakääre sen sijaan kestää erinomaisesti. Mehiläisvahakääreen voi pakastaa säilyttäen toimivuuden.

Eväsleivät käärittynä mehiläisvahakääre-ekokelmuun

Ekokelmu tai mehiläisvahakääre?

Sama tuote tunnetaan monella nimellä; ekokelmu, ekokääre, bee’s wrap, kestokelmu jne. Itse aloin nimittämään tuotteitani ekokelmuksi etiketeissä reilu vuosi sitten kun huomasin että mehiläisvahakääre tuntui olevan hankalampi selittää sellaiselle jolle tuote ei entuudestaan ollut tuutu. Vaikka kyseessä on täysin sama tuote tuo ekokelmu heti mieleen muovisen vastineen ja sen myötä avaa enemmän käyttötarkoituksia. Ekokelmuja löytyy myös muun laisilla vahoilla päällystettynä, joista soijavaha on yksi yleinen vaihtoehto. Koska mehiläisvaha on eläinkunnan tuote ei se siksi ole jokaisen mieltymyksen mukainen. Itselleni on kuitenkin ollut tärkeää tuoda pölyttäjien heikentynyttä tilannetta esiin ja sen myötä mehiläisten tärkeän roolin luontomme ja sitä kautta myös hyvinvointimme puolesta. Jopa kolmas osa ruoastamme on pölyttäjien ansiosta. Koska myös muunlaisia vahoja käytetään vaihtoehtoisten kelmujen valmistamiseen eivät siis mehiläisvahakääre ja ekokelmu välttämättä ole täysin verrattavissa toisiinsa. Jos tuotetta kutsutaan ekokelmuksi tai ekokääreeksi, varmista siis että se sisältää mehiläisvahaa jos tahdot mehiläisvahakääreen käyttöösi.

Miksi vanhoista lakanoista?

Olen tietoisesti tehnyt valinnan käyttää ainoastaan uusiokäytettyä kangasta. Syitä on monia joista yksi on se, että Suomessa ei tämänhetkisesti ole selkeää loppusijoituspaikkaa rikkinäiselle kankaalle. Minne viedä revennyt lakana, pussilakana tai tyynyliina?

Usein vanhat lakanat ovat puuvillaa mikä puolestaan soveltuu erinomaisesti mehiläisvahakääre-ekokelmulle. Toinen painava syy on puuvillan tuotanto mikä on erittäin kuormittavaa luonnolle puhumattakaan työntekijöiden oikeuksista. En näe mitään syytä teettää uutta kun vanhaa voi hyödyntää. Lisäksi mehiläisvaha-auringonkukkaöljyseos imeytyy erinomaisesti kuluneisiin kuituihin, mistä johtuen käytetty kangas soveltuu usein jopa paremmin kuin uusi mehiläisvahakääre-ekokelmun valmistukseen. Monella nousee myös nostalgisia muistoja vanhoista kuoseista. Kukapa olisi voinut kuvitella että mummun ompelemat vanhat lakanat jonain päivänä pääsisivät koristamaan jääkaapinhyllyä. Kuosivalikoima vaihtelee siis täysin sen mukaan mitä kankaita sillä hetkellä on saatavilla.

On harvinaista että saamme täysin samanlaista kangasta uudelleen valikoimaan. Tästä syystä on mahdollista valita kuosit ostohetkellä verkkokaupasta, mutta valitettavasti kaikki kuosit eivät ole aina kuvattuna joten tapahtumissa on paras mahdollisuus päästä valitsemaan mieleinen kuosiyhdistelmä. Ylpeilemme sillä että lähes kaikki kuosit ovat lahjoitetuista lakanoista. Löytyykö sinulta vanha lakana joka on revennyt tai muuten jäänyt käyttämättä? Ota yhteyttä, lakana voi hyvinkin päätyä vahaukseen ja näin saada pidennetyn elinkaaren.

Jos et ole niin tarkka kuoseista, voit ostaa First Aid Kit pakkauksen nimeltä “Pientä Jännitystä” jolloin pakkaus sisältää kolme eri kokoista ekokelmua kolmessa koossa; Small 18x18cm; Medium 25x25cm ja Large 33x33cm. Tällöin kuosiyhdistelmää ei siis itse voi valita vaan se tulee yllätyksenä kotiin. Toiveita otetaan silti aina vastaan ja niitä voi lisätä kommenttikenttään tilausta tehdessä, esimerkiksi jos on jokin väri mitä toivoisi tai jokin mitä ei missään nimessä tahtoisi. Toiveet huomioidaan aina parhaamme mukaan.

Mihin käytän ekokelmua?

Ekokelmuja voi myös ostaa yksitellen ja niistä suosituin vaihtoehto on meidän Maxi kokoinen ekokelmu koossa 33×45 cm. Siihen voi kääriä kokonaisen leivän tai peittää suuremmankin vuoan. Vasta leivottu leipä menettää nopeasti pehmeytensä jos se säilötään paperipussissa kun taas muovipussissa säilöttynä leivän kuorikin pehmeytyy. Ekokelmussa leivän kuori säilyy rapsakkana kun taas leivän sisus säilyttää pehmeän tuoreuden pidempään. Kyseinen koko tuli valikoimaan asiakkaan toiveesta, onko sinulla jokin ajatus kokojen suhteen kerro se meille lähettämällä viestiä yhteydenottolomakkeeltamme.

Maxi kelmu soveltuu erinomaisesti tuoreelle leivälle ja pitää leivän rapean ja tuoreen oloisena pidempään.

Mehiläisvahakääre-ekokelmun käyttöikä on noin vuoden. Koska käytämme ainoastaan luonnonkuituja on myös tuote täysin biohajoava kun se joskus tulee tiensä päähän. Sen voi hyvin kompostoida tai polttaa ja se onkin oiva sytyke.

Tavoitteeni Bee Cleverille on paitsi kaunis ja kestävä arki myös luova ajattelu. Siksi olen jakanut käyttövinkkekä instagramissa hashtagillä #hackyourwrap. Jaa myös omasi niin voimme jakaa eri tapoja käyttää mehiläisvahakäärettä. Tästä syystä uskallan myös väittää että ekokelmun käyttö on laajempaa kuin muovisen vastineen. Kun purkki on vaikeasti avattavissa tuo ekokelmu siihen sopivasti kitkaa avuksi. Kun tahdot säilyttää skumppapullon avattua hetken pidempään peitä se pienellä ekokelmulla tai jos tahdot ottaa palashampoon mukaan reissuun kääri se ekokelmuun. Tässä muutama kuva aiheesta:

Instagram tili beeclever.fi kannattaa pistää seurantaan jotta voimme jakaa tietoutta ja ideoita erilaisista käyttötarkoituksisa. Lisää tietoutta mehiläisvahakääreestä löytyy myös Helecleanerin tuoreesta blogikirjoituksesta.

Aurinkoisin terveisin,

Annika

One reply on “Mehiläisvahakääre-vaihtoehto muovikelmulle

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.