LAHJOITA LAKANA

Minne viedä rikkinäinen puhkikulunut lakana? Lahjoita se meille, ja saa vastineeksi medium kokoinen mehiläisvahakääre (25×25 cm).

Kankaalle ei toistaiseksi ole selkeää loppusijoitus paikkaa Suomessa. Puhkikuluneet, haalistuneet tai muuten vaan vanhat lakanat, verhot tai pöytäliinat jäävät helposti tilasyöpöiksi kaappeihin. Lahjoittamalla ne meille, kangas saa uuden elämän ja pääsee piristämään jonkun arkea vielä hetken. Olethan yhteyksissä etukäteen, niin lähetämme yhteystiedot tai sovimme noudosta. Mikäli kyseessä on suurempi määrä lakanoita, kerrothan siitä etukäteen. Emme välttämättä kykene vahaamaan suuria määriä kankaita, vaan valikoidaan niistä suosikki järjestyksessä teille mieluista kankaat.

Puuvilla on luonnonkuitua ja yksi tavallisimmista kankaista meidän lakanoissa. Puuvilla soveltuu erinomaisesti kankaaksi mehiläisvahakääreisiin, mutta puuvillan tuotanto kuluttaa paljon luonnonresursseja. Miksi siis tuottaa uutta kun vanhaa voi kierrättää? Kulunut kangas soveltuu sitäpaitsi huomattavasti paremmin mehiläisvahakääreisiin. Kuluneiden kuitujen ansiosta mehiläisvaha imeytyy kankaaseen eri tavoin kuin täysin uuteen kankaaseen mistä johtuen kääreen ominaisuudet paranevat kun käytämme kulunutta kangasta.

Kankaat joista valmistamme mehiläisvahakääreet ovat usein vuosikymmeniä vanhoja. Ne ovat pestyjä monen monta kertaa ja tästä syystä valmistuksessa olleet kemikaalit ovat haihtuneet ja peseytyneet kankaista jo ennen kuin ne menevät puhdistettavaksi ennen vahausta. Monella on myös nostalgisia muistoja kankaista, jotka saavat vielä hetken pidemmän elämän mehiläisvahakääreenä. Mummun lakana, vanhat verhot, pöytäliina tai tyynynpäällinen herää taas henkiin ja on vielä kaunis koriste jääkaapissa. Sitä ei ehkä olisi uskonut kun kankaan ensimmäisen kerran otti käyttöön.